Кога да потърся консултант по сън?

koga-da-potursya-konsultant-po-sun-2

Младите и модерни майки знаят, че от няколко години и у нас навлезе нова форма на подкрепа от консултанти по детски сън. Тази помощ от специалист по сън, бързо набира скорост и популярност сред недоспалите родители, които търсят бързи решения. Консултантите по сън са подготвени да правят задълбочен анализ на режима на детето и дават конкретни съвети в процеса на стабилизиране и справяне с уменията на детето да се успокоява и заспива с минимална помощ от възрастен.

Кога родителите да се обърнат към консултант?
Основно, това са три на пръв поглед различни, но могат да бъдат и взаимно свързани причини- трудности в режима на детето, заспиването и/или поведението.

1. Проблеми в режима на детето.

До 3-4 месец, бебето все още няма изграден предвидим режим, но след този период, в неговото неврологично развитие настъпва истински пик в съзряването и способността му да взаимодейства със света около него. Това се отразява на съня и настъпва т.нар. „регресия на съня“, а тогава идват и първите оплаквания от родителите. В следващите месеци, трудностите и установяването на режим, който да отговаря на нуждите на детето е другата проблемна точка. От консултантската практика наблюдаваме –  къси или дълги дневни дремки, които влияят на нощния сън, неспособност за свързване фазите на съня, натрупване на преумора и недоспиване, както при детето, така и при родителите.

2. Трудности при заспиването.

При дечица, които в първите месеци са получавали много подкрепа за успокоение от своите родители, поради някаква физиологична причина, това са най-често колики и  рефлукс, можем да наблюдаваме дълго след справяне с проблема същия заучен сценарий- заспиване само и/или основно на гърда, на ръце, в слинг или движение, с шише мляко или биберон.

При повечето деца, тези обстоятелства на запиване стават основна причина за търсене на помощ от преуморените и изтощени родители. Това повлиява не само уменията на детето да заспива бързо и самостоятелно, но твърде често и качеството на съня, неговата продължителност и стабилност. Когато има изградени асоциации за заспиване, често родителите не могат да оставят детето за дълъг период от време под грижата на бащата, бабата или детската ясла.

3. Поведенчески причини.

Тези проблеми обичайно наблюдаваме при по-големи деца над 1 година, но има основни поведения, които се регулират от умението на детето да заспива бързо и самостоятелно.

Всеки родител мечтае за спокойно, търпеливо и усмихнато дете. Дори казваме, че това са т.нар. „деца-мечта“, но зад това стои една добре отпочинала нервна система, която детето презарежда в часовете сън през нощта и деня. Честите истерични кризи, повишената двигателна активност и усещането, че детето сякаш е „навито на пружинка“, се влияят значително от потребностите за сън. Когато работим върху съня на детето, установим оптималните часове за сън и бодърстване, ежедневието на детето, се подобрява чувствително. То вече е способно на повече търпение и спокойствие, с което да учи и изследва света около него.

Моето послание към родителите е да не отлагат момента на търсене на помощ или информация. Да не стават заложник на нощните терори и надеждата, че скоро всичко ще се оправи. Подкрепени от консултант по детски сън, биха могли да си отговорят на следните въпроси:

  • Детето ми получава ли оптималните часове на сън и бодърстване?
  • Има ли изградена асоциация на заспиване?
  • Мога ли да запазя лактация и да спим поне 5-6 часа непробудно?
  • Има ли начин да работя над съня с меки и щадящи методи?
  • Мога ли да подготвя детето ми да заспива само?
  • Мога ли да накарам детето ми да заспива рано?
  • Мога ли да се справя с честите нощни събуждания?
  • Поведенческите проблеми на моето дете, следствие ли са на недоспиване и натрупана умора?
  • Как може да ми помогне консултант по сън в моя конкретен случай, който не беше споменат тук?

Желая на всички родители тяхното ежедневие да е наситено със спокойствие и удоволствие от връзката родител-дете!

Невъзможно е да сте експерти по детско развитие и винаги да знаете  кое е правилно и кое не, но ВСЕКИ родител може да е експерт и познава нуждите на своето дете!