Мотивация за учене

girl-1641215_1280

Как да се заредим с мотивация през новата учебна година?

За много родители и учители, този вълнуващ момент е източник на стрес и предизвикателства:
Как да накарам моето дете да се учи?
С какво да го мотивирам?
Какво да направя, за да ходи с желание на училище?
Как да се справя с конфликтните ситуации в ежедневието?

Тези въпроси са в главата на много родители, които ежедневно се изправят пред предизвикателството на сутрешното ранно ставане и приготовление за училище.

Споделям няколко практични идеи за промяна в подхода на общуване родител-дете, заимстван от годините на учене от опита. Това е начин да се справите с текущото натоварване, стрес и конфликтни ситуации, които са неизбежни в ежедневието между родители и пораснали деца.
Дава възможност за постигане на баланс в общуването, удоволетворение, ясно осъзнаване на себе си и по-добра връзка с реалността.

Следвайте няколко прости правила в ежедневната комуникация!

Останете свързани.

Забавете темпото и установете връзка на физическо, емоционално и духовно ниво. Отделените минути за съдържателно общуване с детето до вас, помогат за осъзнаване и разтоварване.

• Какво те усмихна днес?
• Какво ти хареса най-много от днешния ден?
• Коя задача успя да решиш сам/а?
• Направили нещо добро днес?
• С коя постъпка се гордееш най-много?
• Какво ти се иска да беше по-различно?
• Какво би променил/ утре?

Проявете емпатия.

Емпатийното общуване с подрастващите деца, ни помага да установим връзка с тях. Отваря пространство за взаимна чуваемост и разбирателство. Това е ефективно средство за свързване и преодоляване на актуалните трудности.

Опитайте се да разберете гледната точка и потребността на детето, каквото и да се е случило! Задайте поне пет въпроса с „К“- „Кой? Какво?, Кога?, Къде? и Как?“, преди да давате съвети, напътствия или оценка на ситуацията.

Когато насочваме децата да приемат и се справят с предизвикателствата на ежедневието, ние им помагаме де се заредят със сили и мотивация за утрешния ден!

Дано новата учебна година е изпълнена с преодолими предизвикателства, нови приятелства и научени уроци!