Как да помогнем на детето да се подготви за училище?

back-to-school-1622789_1280

СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛЯ.

Разбирането и подкрепата на родителите, преди тръгването или завръщането на децата в училище е от изключително значение за успешната адаптация и обучителен процес. Тук съм подбрала няколко съвета, които могат да помогнат на родителите да формират положителна нагласа и подготвят по-добре своите деца за училище:

• Разговаряйте с детето си:

Поговорете с детето си за предстоящото му изживяване в училище. Чуйте какво има да Ви каже то- страхове, въпроси или спонтанни реакции. Дайте време и информация, която да успокои детето.

• Разгледайте снимки и видеа заедно:

Поровете се в личен архив или социалните мрежи, за да покажете на детето снимки и видеа от училищната среда. Запознайте го с лицата и децата, които ще вижда всеки ден.

• Създайте рутини:

Въведете плавно рутината за ставане, хранене, игра и лягане, за да помогнете на детето да се адаптира към училищните рутини.

• Подгответе детето за самостоятелност:

Изисквайте по-голяма самостоятелност- обличане, самообслужване, хигиенни навици и ползване тоалет. Това ще улесни деня му в училище.

• Помагайте на детето да развива социални умения:

Създавайте възможности за игри и общуване извън дома с други деца и възрастни, за да насърчите развитието на социални умения и сътрудничеството.

• Показвайте любов и уважение към ученето:

Четете заедно с детето/ученика и стимулирайте интереса му към книгите и знанието. Подкрепяйте го в неговите учебни усилия и го насърчавайте да задава въпроси.

• Поддържайте комуникация с учителите:

Установете добра комуникация с учителите на детето и бъдете готови да обсъждате неговите трудности, напредък и нужди.

• Покажете емоционална стабилност:

Бъдете спокойни и уверени пред детето си. Вашата емоционална стабилност му дава увереност и сигурност.

• Не го сравнявайте с други деца:

Избягвайте да сравнявате детето си с други деца и го подкрепяйте в собствените му усилия и постижения.

• Бъдете готови за промени:

Разберете, че преходът към училище може да бъде предизвикателство и за вас като родители. Бъдете готови да се адаптирате към новите обстоятелства и да се подкрепяте взаимно.

• Любов и обич:

Най-важният съвет е да продължавате да показвате на детето си, че го обичате и го подкрепяте във всичко, което прави. Това е основата за успешната му адаптация и развитие.

Помнете, че всеки детски опит е уникален!

Важно е да бъдем търпеливи и подкрепящи възрастни- учители и родители. Всички заедно можем да превърнем процеса в прекрасно и мотивиращо изживяване, с необходимото внимание и ненасилствена комуникация!

„Най-важните знания, получаваме у дома!“

Изготвил: Елена Тодорова-психолог в ЦСОП и екип за работа с родители