Как да запазим спокойния сън на малкото дете по време почивка или пътуване?

kids-g8b3ab0ac2_1280

Полезни съвети за ротители на път.

В динамичните условия на лято, почивка и нови преживявания, може да е трудно да удържите навиците за спокоен сън на Вашето малко дете. Ето няколко полезни препоръки, които могат да помогнат на Вас и Вашето дете да имате пълноценен сън и почивка в условията на пътуване и лятна ваканция:

  1. Създайте рутини: Редовните рутини преди лягане могат да помогнат на детето да се успокои и подготви за сън. Направете рутината приятна, например с четене на книжка, пеене на позната песен или успокояваща тактилна игра, но се стремете да бъде редовна и предсказуема.
  2. Ограничете телевизията и екрани преди лягане: Избягвайте телевизия, компютри, телефони и други екрани поне 40-60 минути преди лягане. Синята светлина от екраните може да наруши мелатонина, хормона, отговорен за регулирането на съня.
  3. Създайте комфорт в детската стая или спалнята: Уверете се, че спалнята на детето е уютна и удобна, бедна на стимули и цветове, има на разположение познати предмети – възглавничка, мека играчка или напоена с миризмата от вкъщи дрешка. Важно е детето ви да се чувства спокойно и сигурно по време на път или ваканция. Не забравяйте, че колкото по-малко е детето, толкова повече е зависимо от сетивните си усещания-нови аромати, непознати миризми, визуални обекти, усещания на тялото, които могат да надхвърлят лимита на положителния стрес и преживявания.
  4. Физическа активност през деня: Уверете се, че детето има дозирана физическа активност през деня- включва достатъчно време за двигателни активности, които се редуват със спокойни дейности. Ритмичното редуване физически и статични дейности ще помогне на тялото му да се умори, без да натрупва преумора и ще го подготви детето за по-добър сън.
  5. Ограничете консумацията на захар и пакетирани храни: Ако детето консумира захар и бързи въглехидрати, особено вечерта, това може да затрудни неговия сън. Опитайте да ги ограничите или да ги избягвате напълно преди лягане. Подходящи храни са – зеленчуци, зърнени храни, риба, месо и млечни продукти, богати на триптофан.
  6. Спазвайте дневен режим за лягане и ставане: Ако детето има проблеми със заспиването или събуждането, опитайте да се придържате към относително фиксирани часове за ставане и нощен сън. Това ще помогне на тялото на детето да се настрои и спазва стабилен дневен режим, което ще намали физиологичния стрес по време на път или почивка.
  7. Бъдете търпеливи: Промените в навиците на сън може да отнемат време и изискват търпение. Подсигурете време за успокоение и познат ритуал. Бъдете подкрепящи и поощрявайте положителния напредък на Вашето дете.

Не забравяйте, че всяко дете е различно и някой методи може да се окажат по-ефективни за неговия сън. Ако проблемът продължава или се влошава, препоръчително е да потърсите помощ от детски психолог, педиатър или консултант по сън, който да се запознае детайлно с конкретната ситуация и дневника за сън на Вашето дете и направи подходящи препоръки за подобрения.