Истерия- първа помощ за родители

pexels-jep-gambardella-6224242

Как да се справим с истерията, преди да се е случила? Насоки за родители.

1.Поемете контрол

Надеждата, че този път нещата ще са по друг начин, може да е напразна!

Бъдете реалисти!

Поемете контрола над ситуацията, за да избегнете бъдещи проблеми. Тук решението се крие в тактиката- мислете предварително върху това, какво би довело до истерия и вземете мерки!

Някой от най-баналните причини могат да бъдат- физиологични нужди, недоспиване и преумора, твърде много стимули, активна игра, неприемане и отказ.

2. Предупредителни знаци

Наблюдавайте за предупредителни знаци и първите признаци на гневни избухвания. Много по-лесно е да вземете мерки и реагирате, преди лавината от емоции да е потеглила по склона.

3. Светът в малки дози /навън и наоколо/

Много по-вероятно е емоционалните кризи да се усилват и зачестяват във външна и шумна среда. Малкото дете все още няма опита за справяне и емоционална регулация. От реакциите на възрастните, то ще се научи да се справя с твърде шумните или пренаселени места, като автобус, увеселителен парк или магазин.

Учете малкото дете как постепенно да се доближава или дистанцира от стресиращи ситуации, каквито могат да бъдат някой социални места. Следете за неговите емоционални процеси и му говорете- „Тук вероятно е много шумно за теб!“, „Ще пазаруваме заедно, когато няма толкова много хора!“, „Днес си малко изморен, ще дойдем в парка, когато си добре отпочинал!“ и др.

4. Пренасочване

Децата обичат да се забавляват, а когато времето е споделено с любим възрастен, е безценно! Пренасочете към забавно време, което да споделите заедно- игра на гоненица, сапунени балони или подаване на меко топче, могат да свършат добра работа. Това помага на децата да се забавляват и се чувстват подкрепени.

5. Подгответе детето

Подготовка на детето и работата с неговите очаквания за ситуацията, може да избегне  последващо разочарование. Предупредете го какво ще се случи след малко, след края на разходката, пазаруването, края на детското филмче или гостите. Например: „Мама ще излезе от стаята.“ , „Прибираме се, за да си правим чаено парти“, „Гостите си тръгват и е време да четем от любимата ти книга“ и др.

6. Избор

Дайте на детето ограничен избор между 2 или 3 възможности. Това е стратегия, която помага на детето да се чувства зачетено, но и не твърде овластено. Това помага на възрастния да запази авторитет и контрол над ситуацията, като съхрани връзката и уважението с детето.

7. Насочено внимание

Децата жадуват за време на пода и споделена игра със своите  близки. Ако сте в една стая и всеки е зает с телефон, домакински задължения или свои дела, това не се брои за „време заедно“.

Инвестирайте усилия в съвместна игра и забавление!

За статията са използвани материали от

https://www.parentclub.scot